Szynka z sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 1,5 kg szynki ze skórą,
  • 1 szkl. świeżego soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • przyprawy: czosnek pieprz, sól, mielony kminek, czerwona papryka słodka, suszony tymianek, goździki
  • 1 łyżka masła,
  • 2 – 3 łyżki miodu

Przygotowanie pieczeni:

Mięso myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie zalewamy mięso szklanką świeżego soku z pomarańczy. Najlepiej włożyć mięso do woreczka strunowego i wlać do środka sok, usunąć nadmiar powietrza, zamknąć woreczek i ściśle go okręcić wokół mięsa, wtedy nie trzeba będzie obracać mięsa w trakcie marynowania.

Mięso marynujemy w soku przez minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce.

Wyjmujemy mięso z marynaty. Nie wylewamy tego soku, przyda się na końcu do zrobienia sosu !

Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą, mielonym kminkiem (nie za dużo, aby smak i aromat kminku nie zdominował całości) oraz słodką lub ostrą papryką. Nacinamy skórę w romby oraz szpikujemy goździkami.

Mięso wstawiamy do zimnego piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 1,5 h w temperaturze 200 st. C, góra + dół, bez termo obiegu. W czasie pieczenia polewamy powstałym sosem.

 

Przygotowanie sosu pomarańczowego:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na nim łyżkę skrobi kukurydzianej, cały czas mieszamy, pilnujemy aby się nie przypaliło, a gdy mąka będzie równomiernie rozprowadzona w maśle i się zapieni, wlewamy sok pomarańczowy z marynowania mięsa, dodajemy miód, 2 szczypty suszonego tymianku i podgrzewamy tak długo, aż sos się zredukuje (odparuje) do odpowiedniej gęstości.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem