Plecionka drożdżowa z jabłkami

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 60g roztopionego masła

/składniki na dwie plecionki/

Składniki nadzienie:

  • 0,5kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałów
  • ewentualnie garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w maślance. Mąkę, cukier, sól, jaja oraz drożdże wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wmieszać tłuszcz. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i przesmażyć, aż zmiękną, a większość soku odparuje. Pod koniec dodać rodzynki.
Jeśli masa jest dość rzadka można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25x35cm, rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon. Przeciąć po długości, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Zapleść ramiona ze sobą.
Ciasto przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do ponownego napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 30-40 minut w 180ºC.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem