Ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag świeżego łososia (pozbawionego skóry)
  • mrożony szpinak (paczka ok. 400 g)
  • ser feta
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rozmrożony szpinak podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dopraw lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.

Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie (krótszy bok) rozłóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia – skrop go cytryną i z góry lekko oprósz solą. Złóż ciasto, podwiń brzegi pod spód. Posmaruj wierzch jajkiem.

Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem