Pizza Walentynkowa

Składniki:

- ciepła woda: 0.2 litra

- drożdże: 50 gramów

- cukier: 0.5 łyżeczki

- mąka: 0.4 kilograma

- olej: 2 łyżki

- koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka

- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka

- świeża bazylia

- oliwki

- salami: 5 plastrów

- pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki: 0.5 opakowania

- ser żółty: 50 gramów

- papryka : 0.5 sztuki

- cebula czerwona: 1 sztuka

- słodka papryka mielona: 1 łyżeczka

- pomidor: 1 sztuka

Sposób przygotowania

Do miseczki z ciepłą wodą wykruszamy drożdże dodajemy cukier i 0,1 kg mąki. Dokładnie mieszamy, ręcznie bądź mikserem na średnich obrotach. Po czym odkładamy miseczkę w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn urośnie dosypujemy sól, resztę mąki i odrobinę oleju. Ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto odkładamy na 15 minut. Sos: pomidora miksujemy z koncentratem ziołami, papryką słodką i pieprzem. Ciasto wałkujemy w kształcie serca, dzielimy na pół na jednej połowie rozsypujemy dodatki, całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 20 min na 200st.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem