Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego z kością
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki – 2 łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nastaw wywar. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka. Zmniejsz ogień i gotuj. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś buraki, aż będą miękkie. Na innej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki.Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut. Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem