Peczeń rzymska z jajkiem

Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm):

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 4 duże ugotowane na półtwardo jajka
  • 2 surowe jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulka suszona, majeranek, kminek mielony
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Do mięsa mielonego dodać surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie wymieszać na jednolita masę. Połowę masy przekłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą foremki. Na mięso ułożyć wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykryć drugą częścią mięsa.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem