Gofry ziemniaczane

Gofry ziemniaczane

 Składniki:

  • 400g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200-250g mąki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu). 

Mleko mieszamy ze śmietaną, żółtkami, oliwą i przyprawami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mleka razem z ziemniakami. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą. Gofry pieczemy standardowo, około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i warzywami.

 

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem