Zupa z soczewicy

składniki:

  •     200 g zielonej soczewicy
  •     500 g pomidorów malinowych (lub innych mięsistych)
  •     2 łyżki (30 ml) oliwy
  •     150 g chudego boczku
  •     2 czerwone cebule
  •     4 ząbki czosnku
  •     4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
  •     300 g szpinaku
  •     4 szklanki (1 l) bulionu drobiowego
  •     6 łyżek natki pietruszki
  •     sól

Sposób przygotowania:

 Soczewicę ugotuj i odcedź. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, łyżką cedzakową przełóż do miseczki. Do rondla dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli - ok. 10 minut - i dodaj czosnek. Przesmażaj dalej, a gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj boczek, pomidory i gotuj około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zalej winem i odparuj połowę płynu. Dodaj szpinak i podgrzewaj, cały czas mieszając. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki. Udekoruj natką pietruszki.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem