Kurczak w sosie pomidorowym z mozarellą

Składniki:

  • 5-6 filetów z udek lub nieduże piersi kurczaka
  • 2 puszki (po 400 gram) krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 kulki mozzarelli 125 g
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek i kurczaka. Smażymy na średnim ogniu około 4 minuty z każdej strony aż się lekko zarumieni. Dodajemy pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy bez przykrycia ok 20 minut, po 10 minutach przekładamy mięso na drugą stronę. Przed końcem gotowania włączamy piekarnik (górna grzałka) na maksymalną temperaturę. Gdy minie czas duszenia układamy na każdym kawałku mięsa plaster mozzarelli. Wkładamy patelnię do piekarnika, na najwyższą półkę. Zostawiamy na 3-4 minuty aż ser zacznie się roztapiać. 

Smacznego !

Jeżeli nie posiadasz patelni która można używać w piekarniku, możesz zawinąć rączkę folia aluminiową lub przełożyć pomidory z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.
Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem