Placuszki z cukinii z kukurydzą i szynką

Składniki:

  • 2 młode cukinie (ok. 500g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 5 plasterków szynki babuni
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć i wytrzeć, ściąć końce. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach razem ze skórką. Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, odcisnąć. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do cukiniii. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
Szynkę i cebule drobno pokroić, chwilę podsmażać na łyżce oleju. Przestudzić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (kładziemy 2 łyżki ciasta na jeden placuszek).
Gotowe placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z jogurtem lub słonym twarożkiem.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem