Kanapka z awokado i jajkiem

Składniki:

  • 1 kromka chleba, najlepiej żytni 
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • twarożek kozi lub śmietankowy
  • jajko
  • sól, ziarna słonecznika, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajko w koszulce: W rondelku zagotować wodę z pół łyżeczki soli. Jajko wbić do kubeczka i wlać do bulgoczącej wody. Żółtko zacznie się obtaczać białkiem, samo sobie poradzi, można mu delikatnie pomóc łyżką. Gdy woda z powrotem zacznie wrzeć, odliczyć 4 minuty i wyjąć jajko z wody.

Kromkę (można też podpiec), posmarować twarożkiem, polecam kozi do smarowania. Awokado pokroić w paski i ułożyć na chlebie. Na wierzch położyć jajko, posypać solą, ziarnami słonecznika i pokrojoną natką pietruszki.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem