Omlet z warzywami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • zielona fasolka (może być mrożona)
  • papryka (czerwona, żółta)
  • cebula dymka
  • suszone zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • świeża pietruszka i szczypiorek, posiekane

Sposób przygotowania:

Warzywa, w zależności od rodzaju, czyścimy, obieramy, płuczemy. Fasolkę kroimy na kawałki, strąki papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki a dymkę w piórka. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy 5 minut, stale mieszając. Dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dusimy do miękkości.  W miseczce roztrzepujemy jajka, lekko solimy, wsypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy na jednolitą masę bez grudek. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Wlewamy połowę masy jajecznej. Poruszamy patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy powierzchnia omletu zetnie się, natychmiast zsuwamy go na talerz. Okładamy połową warzyw, posypujemy szczypiorkiem i pietruszką, składamy na pół. Tak samo postępujemy z drugim omletem.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem