Grillowana pierś z kurczaka marynowana w mleku

Składniki

- pierś z kurczaka

- mieszanka przypraw do kurczaka: 1 łyżka

- liść laurowy: 3 sztuki

- gwiazdki anyżu: 2 sztuki

- szczypiorek: 1 pęczek

- parmezan starty: 2 łyżki

- mleko: 0.3 litra

- młode ziemniaki: 10 sztuk

 

Spozób przygotowania 

  1. Przyprawy łączymy z mlekiem, dodajemy do takiej zalewy pierś z kurczak przeciętą na pół - macerujemy - im dłużej tym lepiej.
  2. Mięso mające pokojową temperaturę grillujemy na patelni (wcześniej lekko smarujemy kurczak z obu stron oliwą).

Do tego ugotowane i podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dodać odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty ze sproszkowaną papryczką chili. Na koniec puszek okruszek czyli pierzynka z parmezanu, kilka kropel oliwy.

Nasza strona internetowa używa plików Cookie, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie ze strony. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Możesz wyłączyć pliki Cookie w opcje swojej przeglądarki internetowej. Rozumiem